Friday, December 25, 2015

Asid Dalam Badan Punca Pelbagai Penyakit

Asid Dalam Badan Punca Pelbagai Penyakit


 
Kepekatan asid yang terlalu tinggi dalam badan menyebabkan ketidakseimbangan PH cecair badan. Kepekatan asid dalam badan yang normal adalah dalam lingkungan 3.6 mg/dl – 8.3 mg/dl . Manakala nilai PH yang baik dalam badan adalah antara 6.8 – 7.2. Mengikut amalan pemakanan, kita perlu mengambil sekurang-kurangnya 80% makanan beralkali dan 20% makanan yang berasid supaya nilai PH cecair dalam badan kekal stabil untuk mengelakkan sebarang penyakit, meningkatkan sistem imuniti badan dan menguatkan kadar metabolisma badan.


Namun, kebanyakan individu mengamalkan diet pemakanan yang sebaliknya sehingga menyebabkan kandungan cecair dalam badan terlalu berasid. Makanan yang berasid diambil melebihi kadar yang diperlukan. Untuk mencapai kestabilan asid cecair di dalam badan, metabolisma badan perlu meneutralkan lebihan asid dalam badan dengan cara mengeluarkannya melalui perkumuhan. Dukacitanya, kadar asid yang terlalu tinggi dalam badan menyebabkan metabolisma badan menurun dan menyebabkan organ-organ lain kekurangan zat yang diperlukan.
Hasil daripada pemakanan yang tidak seimbang menyebabkan organ badan menjadi lemah dan kurang bekerja. Akibatnya, sistem daya ketahanan badan menurun dan menyebabkan individu berisiko mendapat pelbagai penyakit seperti hipertensi, alzheimer, penyakit jantung, diabetes dan gout. Bagi individu yang mengalamai simpton penyakit kronik seperti arthritis, kencing manis, emphysema, arteriosclerosis atau kanser, kadar metabolisma badan mereka telah berkurangan kerana asid dari organ-organ badan mereka yang lain telah dibawa ke organ tubuh yang lain untuk proses peneutralan.
Keadaan asidosis iaitu kepekatan asid yang terlalu tinggi dalam badan sangat berbahaya dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan segera. Keadaan ini berlaku apabila seseorang individu mengalami tekanan emosi(stress), kurang bersenam, merokok dan mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang. Kajian WHO menyatakan bahawa individu yang menghidapi asidosis berisiko tinggi mengalami pereputan tulang pada usia yang muda. Pakar-pakar perubatan juga percaya kebanyakan kes individu yang mengalami asidosis mengalami tindakan metabolisma yang lambat kerana mempunyai gaya hidup yang tidak sihat terutamanya dalam pemakanan.
Bahagian badan yang paling berasid ialah perut. Perut menghasilkan banyak asid hidroklorik untuk mencerna makanan. Amalan pemakanan makanan yang berasid seperti ayam, daging, produk dalam tin dan sebagainya boleh menjejaskan aktiviti pencernaan lalu meningkatkan kadar penyerapan asid dalam badan. Lebihan asid yang banyak tidak dapat dirembes oleh ginjal dan bertangkung di dalam salur pencernaan(Salur kencing). Keadaan ini menyebabkan kegagalan ginjal untuk berfungsi dan menyebabkan pembentukan kristal di dalam salur pencernaan. Kristal yang terbentuk dikenali sebagai batu karang dan menyebabkan individu mengalami penyakit batu karang. Keadaan ini akan berterusan dan akan menyebabkan tahap keasidan dalam badan semakin meningkat lalu mengakibatkan pelbagai penyakit dan membawa kepada kematian.
Satu kajian telah menemukan cara yang terbaik untuk membuang lebihan asid dalam badan dengan mudah dan melancarkan perjalanan metabolisma badan. Penyelesaiannya adalah mengamalkan pemakanan produk yang beralkali. Air Kangen terbukti berkesan meneutralkan asid dalam badan. Penggunaan yang berterusan mampu mengawal kestabilan nilai PH cecair dalam badan. Individu yang berisiko atau telah mendapat penyakit asidosis berupaya untuk menikmati makanan yang berasid dalam kadar yang diperlukan dan pengambilan Air kangen setiap kali selepas makan mampu mengawal tahap keasidan badan. Dalam bentuk minuman yang mudah, pengamal tidak akan mengalami masalah dalam mengambil produk ini dan mampu mengembalikan kesihatan yang berkualiti.

Punca Utama Penyakit di Malaysia



Penyakit bermula dari kondisi tubuh yang berasid. Masalah obesiti, asid urik berlebihan, kolesterol tinggi, darah tinggi (hipertensi) serta penyakit-penyakit kronik seperti gout, stroke, diabetes, kanser, dan lain-lain adalah disebabkan oleh pH darah dan jaringan yang terlalu berasid.




Kondisi asid didalam tubuh yang berlebihan diistilahkan sebagai asidosis yang akan  melemahkan berbagai fungsi tubuh, termasuk menurunnya daya tahan tubuh.




Kondisi asidosis secara umumnya disebabkan  pola makan yang salah. Tidak dinafikan bahawa  virus, bakteria, atau kuman dapat menimbulkan penyakit. Bakteria baru baru boleh menimbulkan penyakit jika kondisi tubuh kita berasid. 




Asidosis menyebabkan terjadinya penggumpalan sel-sel darah merah, yang menyebabkan darah menjadi lebih pekat atau kental. Fakta ini disokong oleh beberapa pakar-pakar perubatan. Di antaranya ialah:




1.              Dr Otto Heinrich Warburg (1931), Nobel Prize Winner:

“ Semua penyakit barah mempunyai dua keadaan iaitu badan berasid dan kurang oksigen. Tisu barah adalah asidik, tisu sihat adalah beralkali. Jika satu sel kekurangan 35% dari keperluan oksigennya selama 48 jam, ia boleh mendapat masalah barah”.





2.              Dr. William Howard Hay, (1933), salah seorang perintis pola makan Food Combining, dalam bukunya “A New Health Era”  menyatakan bahawa penyebab hampir semua penyakit adalah akibat ototoksikasi atau keracunan diri sendiri, akibat pengumpulan asid yang berlebihan di dalam tubuh.



3.              Dr. Theodore A. Baroody dalam bukunya “Alkalize or Die” juga mengatakan bahwa penyebab semua penyakit adalah sama iaitu terlalu banyak asis dalam jaringan tubuh.









Perbezaan Air Kangen dengan Air Dari Penapis Lain







Sifat AIR KANGEN

  Oksidasi = Penyakit = Cepat tua


Teknologi Hebat KANGEN™

Anti-Pengoksidasi  Anti-Inflamatori  Anti-Penuaan




Oksigen aktif atau radikal bebas (oksigen yang kehilangan electron) adalah diketahui boleh melemahkan enzim pada sel-sel, merosakkan DNA dan menghancurkn lapisan lipid yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Hydrogen aktif adalah agen anti-oxidan yang sangat sesuai untuk melawan oxygen aktif.

Kewujudan hydrogen aktif dalam air telah dibuktikan oleh Prof.Shirahata.

(Electrolyzed-Reduced Water Scavenges Active Oxygen Species and Protects DNA from Oxidative Damage, Biochemical and Biophysical Research Communications, 234, 269, 1997.)

L’eau KANGEN aide a inverser le processus de veillissement – Prof. Sang Wang, author of ‘Reverse Aging’.



Ujian oksidasi pada manusia  dan pada paku



Paku direndam dalam 2 botol yang ditutup rapat supaya udara tidak masuk. 1 dalam air Kangen dan 1 lagi dalak air paip. Dalam beberapa hari kita akan melihat paku dalam air paip akan berkarat tetapi paku dalam air Kangen tidak berkarat. Ini membuktikan bahawa air Kangen ialah air anti-oksida.








Ini adalah 2 contoh manusia. Seorang sudah menggunakan air Kangen lebih 20 tahun dan seorang lagi menggunakan air biasa lebih 20 tahun. Seorang CEO Enagic dan seorang lagi Business Advisor USA untuk Enagic. Umur mereka sama 68 tahun pada waktu gambar ini ambil.








ORP ialah Oxidation Reduction Potential.  Postive ialah oksida dan negative ialah anti-oksida. Ia menyukat kandungan elektron dalam cecair. Air paip sama dengan air soda, sangat tinggi tahap oksidasi. Air RO, Air Suling, Minuman Sukan masih tinggi tahap oksidasi, oleh itu tidak baik untuk kesihatan. Perlu dijauhkan tabiat meminum minuman tersebut. Ubah kepada meminum minuman anti-oksida seperti green tea, cod liver oil dan yang terbaik ialah Air Kangen dengan anti-oksida yang tertinggi didunia iaitu -400 mV hingga -800 mV.







Sifat 2. Alkali






pH ialah Potential Hydrogen. pH cecair badan mesti pada pH 7.3 - 7.4 untuk sihat iaitu sedikit alkali. Apabila air mengandungi banyak elektron ia akan menjadi bersifat alkali. Apabila ia mengandungi banyak proton maka ia akan bersifat asidik. Air alkali sihatkan badan, air asidik menyebabkan pelbagai masalah pada badan.



Lihat carta pH minuman ini. Apakah jenis cecair yang anda minum setiap hari?







Ramai rakyat Malaysia menggunakan air reverse osmosis, ia mempunyai pH5.0 iaitu asidik pada tahap boleh menyebabkan barah kerana barah boleh berlaku pada pH6.48. Minuman soda atau minuman tin mempunyai tahap asid yang sangat tinggi pH2.6. Minuma ini menjadikan cecair badan kita asidik dengan cepat dan amat sukar untuk menstabilkan asid yang terhasil kerana ia terlalu berasid. pH2.6 hanya sesuai untuk membasmi kuman sebagai penggunaan luaran untuk cuci lantai, tandas dan sebagainya ia tidak sesuai untuk diminum.




Ujian menggunakan pH Tester









Air Kangen
Lihat warna air setiap jenis air yg digunakan untuk demo bila di campur dengan cecair pH tester.

Lihat betapa terangnya warna ungu air Kangen menunjukkan ia beralkali tinggi. Lihat air soda bertukar menjadi warna oren ia menunjukkan asid yg tinggi.






Setelah di campur dengan Air Kangen. Lihat air soda masih tidak berubah pHnya 32 gelas Air Kangen diperlukan untuk meneutralkan 1 gelas soda






Lihat apa jadi apabila semua cawan dicampurkan dengan soda. Semua jadi asidik. Begitulah bahayanya air soda pada kesihatan. Ia menjadikan air badan kita menjadi asidik.





Sifat 3.  Perkumpulan Micro (Microcluster)









Ujian Kehalusan Air  Kangen menggunakan uncang teh










Kita ambil uncang teh. Tanpa memanaskan air, kita guna air paip biasa pada suhu bilik dan juga air Kangen pada suhu bilik. Air paip tidak dapat mengeluarkan teh dari uncang tetapi air Kangen dapat mengeluarkan the dari uncang walaupun tidak dipanaskan.









Ia mampu membuat 10 cawan teh dari 1 uncang the. Ini membuktikan kehalusan molekul air Kangen. 





Ujian Kehalusan Air Kangen Menggunakan Minyak Bijan atau Minyak Zaitun









Kita ambil minyak bijan (sesame oil). Kita letak dalam 2 gelas. Kemudian satu kita isi dengan air Kangen pH 11.5 dan satu lagi kita isi dengan air paip atau air RO. Air biasa tidak dapat bersebati dengan minyak, tetapi air Kangen dapat bersebati dengan minyak dengan mudah sekali. Ini menunjukkan betapa halusnya air Kangen.










Ujian Kehalusan Air Kangen dengan Buah Tomato







Gunakan Air Kangen pH11.5 untuk rendam buah Tomato Cherry dan satu lagi dengan air paip biasa. Kita akan dapat melihat bahan racun serangga pada kulit tomato akan bercampur dengan Air Kangen melalui perubahan warna kuning, dengan itu membersihkan kulit buah tomato cherry tersebut.  Tetapi air paip tidak dapat membuang racun serangga pada kulit tomato kerana tiada sebarang perubahan pada warna air setelah direndam.







Ujian Dengan Darah Merah Manusia


Selepas                              Sebelum

Ujian pada sel darah merah menunjukkan perbezaan pada sel darah merah apabila meminum air Kangen. Sebelum minum air kangen sel darah merah berkeadaan leper tidak cukup air, zat makanan, oksigen, banyak toksik yang tidak dibuang dari proses metabolisma. Jarak antara sel terlalu rapat dan melambatkan perjalanan dalam saluran darah.



Selepas 6 bulan menggunakan Air Kangen sel darah merah telah berubah kepada struktur yang sepatutnya iaitu penuh berisi dengan air, zat makanan dan oksigen. Toksik dapat dikeluarkan dari sel menyebabkan sel darah merah menjadi sihat. Jarak antara sel agak renggang menyebabkan ia mudah untuk bergerak dalam saluran darah.



Pengenalan AIR KANGEN - AIR AJAIB

Istilah ‘KANGEN’ dalam bahasa Jepun bermaksud “back to origin” ataupun kembali kepada asal. Air Kangen adalah air minum murni yang bersih dari zat-zat kimia dan memiliki pH sekitar 8.5 – 9.5 dan bersifat alkali  (Alkaline). Air Kangen adalah air minum yang lazat, dibuat dari teknologi inovatif Enagic yang dapat memproduksi Air Alkali dan Air Asid terionisasi melalui elektrolisis. Air ini dapat digunakan untuk berbagai tujuan, termasuk minum, memasak, kecantikan dan pembersihan. Air Kangen juga mengandung beberapa mineral yang diperlukan tubuh seperti kalsium, sodium, potasium dan magnesium. Air Kangen merupakan alat perubatan (medical device), berbeza dengan kebanyakan produk filterisasi air lain yang bererdar di pasaran.




Ciri-ciri air Kangen

1.              Alkali

Air Kangen membantu meningkatkan pH tubuh menjadi alkaline, dan dapat melawan radikal bebas yang dapat merosak sel sihat. Tubuh yang alkaline adalah tubuh yang sehat. Tubuh yang berasid hanya boleh dibersihkan dengan air alkali. Simpanan alkali dalam saluran darah mampu menstabilkan PH badan apabila kita memakan makanan atau minuman yang asidik. Proses menstabilkan PH badan tidak perlu menggunakan kalsium dari tulang . Oleh itu dapat menjaga tulang supaya kuat dan sihat. Menurut Dr Leonard Horowitz, penulis buku “Aids and Ebola” : “International studies show that populations with little or no history of illness, such as cancer..drink higher (PH) alkaline waters. After all potential risk factors were considered and factored out, it became evident that they had been drinking waters with a PH of 9.0 to 10”. 

2.              Micro Clustered (molekul-molekul mikro yang berstruktur)

Air Kangen memiliki molekul yang kecil dengan ukuran 3-5 molekul, sedangkan air biasa memiliki ukuran 16-20 molekul. Dengan micro clustered, Ia memudahkan sel tubuh menyerap air, zat makanan, oksigen dan membuang toksin dan asid keluar dari sel-sel badan.  Air Kangen juga mudah di serap oleh usus anda untuk membuang toksin. Punca pelbagai penyakit ialah usus yang kotor. Usus yang bersih bermula dari meminum Air Kangen.

3.              Kaya oksigen

Air beroksigen mengandungi 6 molekul kecil H2O yang berkelompok membentuk formasi heksagonal (segi enam). Struktur molekul air yang kecil ini menyebabkan ianya mudah masuk ke dalam sel, dan seterusnya mengaktifkan proses metabolism sel, sehingga sel dapat menghasiklan banyak tenaga. Seterusnya melarutkan dan membuang sisa-sisa metabolism sel yang bersifat toksin, yang akan membuat sel bergenerasi lebih cepat.

4.              Anti Oksidan Tinggi



Kangen Water memiliki ORP (Oxidation Reduction Potential) yang negatif, ertinya memiliki antioksidan yang sangat tinggi. Ini kerana Air Kangen mengandungi Hidrogen Aktif (anti-oksida, tinggi kandungan eletron) bagi menstabilkan Oksigen Aktif (radikal bebas, kekurangan elektron) dalam badan. Radikal bebas ialah punca pelbagai penyakit dan penuaan. Jika air kangen diminum secara konsisten dalam kuantiti yang banyak  ianya dapat membuat tubuh kita awet muda.


Usus Sihat = Badan Sihat
Pakar Doktor Terkenal




Hiromi Shinya M.D., Ph.D.
PROFESSOR OF SURGERY
Albert Einstein, College of Medicine
CHIEF OF ENDOSCOPY
Beth Israel Medical Center New York City
1969 – Membantu mencipta dan menyempurnakan apa yang dipanggil pada hari ini sebagai colonoscopy untuk membuang (polype) dalam usus besar tanpa menggunakan pembedahan (pertama didunia); yang pada hari ini dinamakan sebagai Teknik Shinya. Cara ini digunakan dengan meluas diseluruh dunia. Ia mengelakkan dari barah kerana kolon polyps jika tidak dibuang akan jadi barah.

Beliau merawat ribuan pesakit termasuk raja-raja, ratu-ratu, presiden-presiden Negara, billionaires dengan menggunakan air Kangen.

2005 –Mengarang buku “The Enzyme Factor”, dijual melebihi 2 juta naskah di Jepun saja ... dimana dia mengatakan dengan tegas bahasa “Tidak ada lagi pesakit saya akan mengalami masalah barah.” Selagi anda dan saya mengikut diet factor enzim dan gaya hidup yang disebutkan dalam bukunya, peratus barah akan berulang adalah 0% dan membantu meningkatkan kesihatan.

1994  - Menjadi professor pembedahan di Albert Einstein College of Medicine dan ketua endoscopic center of Beth Israel Hospital. Menjadi Vice-chairman Japanese Medical Association di USA.


Usus





Therapi Air Kangen 




Gaut, Urea dan Asid Urik Masalah gaut ialah kerana kandungan urea dan asid uric yang tinggi dalam darah. 




Selepas menggunakan Air Kangen selama 1 bulan, kandungan urea dan asid uric dalam darah berkurangan dengan banyaknya. Bila diteruskan pengambilan air kangen, semua uric asid dan uria akan hilang.
( Source : Prof. Kuwata Keijiroo, Doctor of Medicine )




Pesakit diabitis atau kencing manis ini berada dalam keadaan kritikal. Kakinya hendak dipotong oleh doktor kerana telah berlaku gangrin (sel mati). Tetapi sebelum dipotong, doktor mencuba menggunakan Air Kangen pH 8.5 – 9.5 untuk diminum dan merendam kakinya dalam air pH2.5 untuk membasmi kuman. Kuman dapat dibasmi dalam beberapa minit. Air Kangen yang diminum membantu dari dalam dengan memulihkan sel-sel dan mempercepatkan penghasilan sel-sel baru, membuang toksik dalam sel-sel, menghapuskan radikal bebas dan menjadikan cecair badan alkali. Hasilnya kakinya kembali sihat dan tidak perlu dipotong.



Di hospital Jepun, air kangen digunakan dengan pH 2.5 untuk merawat pelbagai masalah kulit seperti ekzima. Pesakit dinasihatkan meminum Air Alkali Kangen dan membasuh dengan Air Asidik Kangen. Selepas 2 minggu, kulit yang bermasalah menjadi kering dan masalah ekzima hilang. 






Minum air Kangen pH8.5 – 9.5 dan spray dengan air pH 5.5. Jika jerawat sudah pecah, spray dengan air pH2.5 dahulu kemudian pH5.5.





Minum Air Kangen PH 8.5 – 9.5.
Cuci luka dengan PH 2.5 untuk membunuh kuman.