Asid Dalam Badan Punca Pelbagai Penyakit
Kepekatan
asid yang terlalu tinggi dalam badan menyebabkan ketidakseimbangan PH
cecair badan. Kepekatan asid dalam badan yang normal adalah dalam
lingkungan 3.6 mg/dl – 8.3 mg/dl . Manakala nilai PH yang baik dalam
badan adalah antara 6.8 – 7.2. Mengikut amalan pemakanan, kita perlu
mengambil sekurang-kurangnya 80% makanan beralkali dan 20% makanan yang
berasid supaya nilai PH cecair dalam badan kekal stabil untuk
mengelakkan sebarang penyakit, meningkatkan sistem imuniti badan dan
menguatkan kadar metabolisma badan.
Namun, kebanyakan individu mengamalkan diet pemakanan yang sebaliknya
sehingga menyebabkan kandungan cecair dalam badan terlalu berasid.
Makanan yang berasid diambil melebihi kadar yang diperlukan. Untuk
mencapai kestabilan asid cecair di dalam badan, metabolisma badan perlu
meneutralkan lebihan asid dalam badan dengan cara mengeluarkannya
melalui perkumuhan. Dukacitanya, kadar asid yang terlalu tinggi dalam
badan menyebabkan metabolisma badan menurun dan menyebabkan organ-organ
lain kekurangan zat yang diperlukan.
Hasil daripada pemakanan yang tidak seimbang menyebabkan organ badan
menjadi lemah dan kurang bekerja. Akibatnya, sistem daya ketahanan badan
menurun dan menyebabkan individu berisiko mendapat pelbagai penyakit
seperti hipertensi, alzheimer, penyakit jantung, diabetes dan gout. Bagi
individu yang mengalamai simpton penyakit kronik seperti arthritis,
kencing manis, emphysema, arteriosclerosis atau kanser, kadar
metabolisma badan mereka telah berkurangan kerana asid dari organ-organ
badan mereka yang lain telah dibawa ke organ tubuh yang lain untuk
proses peneutralan.
Keadaan asidosis iaitu kepekatan asid yang terlalu tinggi dalam badan
sangat berbahaya dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat
dengan segera. Keadaan ini berlaku apabila seseorang individu mengalami
tekanan emosi(stress), kurang bersenam, merokok dan mengamalkan
pemakanan yang tidak seimbang. Kajian WHO menyatakan bahawa individu
yang menghidapi asidosis berisiko tinggi mengalami pereputan tulang pada
usia yang muda. Pakar-pakar perubatan juga percaya kebanyakan kes
individu yang mengalami asidosis mengalami tindakan metabolisma yang
lambat kerana mempunyai gaya hidup yang tidak sihat terutamanya dalam
pemakanan.
Bahagian badan yang paling berasid ialah perut. Perut menghasilkan
banyak asid hidroklorik untuk mencerna makanan. Amalan pemakanan makanan
yang berasid seperti ayam, daging, produk dalam tin dan sebagainya
boleh menjejaskan aktiviti pencernaan lalu meningkatkan kadar penyerapan
asid dalam badan. Lebihan asid yang banyak tidak dapat dirembes oleh
ginjal dan bertangkung di dalam salur pencernaan(Salur kencing). Keadaan
ini menyebabkan kegagalan ginjal untuk berfungsi dan menyebabkan
pembentukan kristal di dalam salur pencernaan. Kristal yang terbentuk
dikenali sebagai batu karang dan menyebabkan individu mengalami penyakit
batu karang. Keadaan ini akan berterusan dan akan menyebabkan tahap
keasidan dalam badan semakin meningkat lalu mengakibatkan pelbagai
penyakit dan membawa kepada kematian.
Satu kajian telah menemukan cara yang
terbaik untuk membuang lebihan asid dalam badan dengan mudah dan
melancarkan perjalanan metabolisma badan. Penyelesaiannya adalah
mengamalkan pemakanan produk yang beralkali. Air Kangen
terbukti berkesan meneutralkan asid dalam badan. Penggunaan yang
berterusan mampu mengawal kestabilan nilai PH cecair dalam badan.
Individu yang berisiko atau telah mendapat penyakit asidosis berupaya
untuk menikmati makanan yang berasid dalam kadar yang diperlukan dan
pengambilan Air kangen
setiap kali selepas makan mampu mengawal tahap keasidan badan. Dalam
bentuk minuman yang mudah, pengamal tidak akan mengalami masalah dalam
mengambil produk ini dan mampu mengembalikan kesihatan yang berkualiti.
Punca Utama Penyakit di Malaysia
Penyakit bermula dari kondisi tubuh yang berasid. Masalah obesiti, asid urik berlebihan, kolesterol tinggi, darah tinggi (hipertensi) serta penyakit-penyakit kronik seperti gout, stroke, diabetes, kanser, dan lain-lain adalah disebabkan oleh pH darah dan jaringan yang terlalu berasid.
Kondisi asid didalam tubuh yang berlebihan diistilahkan sebagai asidosis yang akan melemahkan berbagai fungsi tubuh, termasuk menurunnya daya tahan tubuh.
Kondisi asidosis secara umumnya disebabkan pola makan yang salah. Tidak dinafikan bahawa virus, bakteria, atau kuman dapat menimbulkan penyakit. Bakteria baru baru boleh menimbulkan penyakit jika kondisi tubuh kita berasid.
Asidosis menyebabkan terjadinya penggumpalan sel-sel darah merah, yang menyebabkan darah menjadi lebih pekat atau kental. Fakta ini disokong oleh beberapa pakar-pakar perubatan. Di antaranya ialah:
1. Dr Otto Heinrich Warburg (1931), Nobel Prize Winner:
“
Semua penyakit barah mempunyai dua keadaan iaitu badan berasid dan
kurang oksigen. Tisu barah adalah asidik, tisu sihat adalah beralkali.
Jika satu sel kekurangan 35% dari keperluan oksigennya selama 48 jam, ia
boleh mendapat masalah barah”.
2. Dr. William Howard Hay, (1933), salah seorang perintis pola makan Food Combining, dalam bukunya “A New Health Era” menyatakan bahawa penyebab hampir semua penyakit adalah akibat ototoksikasi atau keracunan diri sendiri, akibat pengumpulan asid yang berlebihan di dalam tubuh.
3. Dr.
Theodore A. Baroody dalam bukunya “Alkalize or Die” juga mengatakan
bahwa penyebab semua penyakit adalah sama iaitu terlalu banyak asis
dalam jaringan tubuh.
Sifat AIR KANGEN
Oksidasi = Penyakit = Cepat tua
Teknologi Hebat KANGEN™
Anti-Pengoksidasi ♦ Anti-Inflamatori ♦ Anti-Penuaan
Oksigen aktif atau radikal bebas (oksigen
yang kehilangan electron) adalah diketahui boleh melemahkan enzim pada
sel-sel, merosakkan DNA dan menghancurkn lapisan lipid yang menyebabkan
pelbagai masalah kesihatan.
Hydrogen aktif adalah agen anti-oxidan yang sangat sesuai untuk melawan oxygen aktif.
Kewujudan hydrogen aktif dalam air telah dibuktikan oleh Prof.Shirahata.
(Electrolyzed-Reduced
Water Scavenges Active Oxygen Species and Protects DNA from Oxidative
Damage, Biochemical and Biophysical Research Communications, 234, 269,
1997.)
L’eau KANGEN aide a inverser le processus de veillissement – Prof. Sang Wang, author of ‘Reverse Aging’.
Paku direndam dalam 2 botol
yang ditutup rapat supaya udara tidak masuk. 1 dalam air Kangen dan 1
lagi dalak air paip. Dalam beberapa hari kita akan melihat paku dalam
air paip akan berkarat tetapi paku dalam air Kangen tidak berkarat. Ini
membuktikan bahawa air Kangen ialah air anti-oksida.
Ini adalah 2 contoh manusia. Seorang sudah menggunakan air Kangen lebih 20 tahun dan seorang lagi menggunakan air biasa lebih 20 tahun. Seorang CEO Enagic dan seorang lagi Business Advisor USA untuk Enagic. Umur mereka sama 68 tahun pada waktu gambar ini ambil.
ORP ialah Oxidation Reduction Potential.
Postive ialah oksida dan negative ialah anti-oksida. Ia menyukat
kandungan elektron dalam cecair. Air paip sama dengan air soda, sangat
tinggi tahap oksidasi. Air RO, Air Suling, Minuman Sukan masih tinggi
tahap oksidasi, oleh itu tidak baik untuk kesihatan. Perlu dijauhkan
tabiat meminum minuman tersebut. Ubah kepada meminum minuman anti-oksida
seperti green tea, cod liver oil dan yang terbaik ialah Air Kangen
dengan anti-oksida yang tertinggi didunia iaitu -400 mV hingga -800 mV.
Sifat 2. Alkali
pH ialah Potential Hydrogen.
pH cecair badan mesti pada pH 7.3 - 7.4 untuk sihat iaitu sedikit
alkali. Apabila air mengandungi banyak elektron ia akan menjadi bersifat
alkali. Apabila ia mengandungi banyak proton maka ia akan bersifat
asidik. Air alkali sihatkan badan, air asidik menyebabkan pelbagai
masalah pada badan.
Lihat carta pH minuman ini. Apakah jenis cecair yang anda minum setiap hari?
Ramai
rakyat Malaysia menggunakan air reverse osmosis, ia mempunyai pH5.0
iaitu asidik pada tahap boleh menyebabkan barah kerana barah boleh
berlaku pada pH6.48. Minuman soda atau minuman tin mempunyai tahap asid
yang sangat tinggi pH2.6. Minuma ini menjadikan cecair badan kita asidik
dengan cepat dan amat sukar untuk menstabilkan asid yang terhasil
kerana ia terlalu berasid. pH2.6 hanya sesuai untuk membasmi kuman
sebagai penggunaan luaran untuk cuci lantai, tandas dan sebagainya ia
tidak sesuai untuk diminum.
Ujian menggunakan pH Tester
Air Kangen
|
Lihat
betapa terangnya warna ungu air Kangen menunjukkan ia beralkali tinggi.
Lihat air soda bertukar menjadi warna oren ia menunjukkan asid yg
tinggi.
Setelah
di campur dengan Air Kangen. Lihat air soda masih tidak berubah pHnya
32 gelas Air Kangen diperlukan untuk meneutralkan 1 gelas soda
Lihat apa jadi apabila semua
cawan dicampurkan dengan soda. Semua jadi asidik. Begitulah bahayanya
air soda pada kesihatan. Ia menjadikan air badan kita menjadi asidik.
Sifat 3. Perkumpulan Micro (Microcluster)
Ujian Kehalusan Air Kangen menggunakan uncang teh
Kita ambil uncang teh. Tanpa memanaskan air, kita guna air paip biasa pada suhu bilik dan juga air Kangen pada suhu bilik. Air paip tidak dapat mengeluarkan teh dari uncang tetapi air Kangen dapat mengeluarkan the dari uncang walaupun tidak dipanaskan.
Ia mampu membuat 10 cawan teh dari 1 uncang the. Ini membuktikan kehalusan molekul air Kangen.
Ujian Kehalusan Air Kangen Menggunakan Minyak Bijan atau Minyak Zaitun
Kita ambil minyak bijan (sesame oil). Kita letak dalam 2 gelas. Kemudian satu kita isi dengan air Kangen pH 11.5 dan satu lagi kita isi dengan air paip atau air RO. Air biasa tidak dapat bersebati dengan minyak, tetapi air Kangen dapat bersebati dengan minyak dengan mudah sekali. Ini menunjukkan betapa halusnya air Kangen.
Ujian Kehalusan Air Kangen dengan Buah Tomato
Gunakan Air Kangen pH11.5 untuk rendam
buah Tomato Cherry dan satu lagi dengan air paip biasa. Kita akan dapat
melihat bahan racun serangga pada kulit tomato akan bercampur dengan Air
Kangen melalui perubahan warna kuning, dengan itu membersihkan kulit
buah tomato cherry tersebut. Tetapi air paip tidak dapat membuang racun
serangga pada kulit tomato kerana tiada sebarang perubahan pada warna
air setelah direndam.
Ujian Dengan Darah Merah Manusia
Selepas Sebelum
Ujian pada sel darah merah menunjukkan
perbezaan pada sel darah merah apabila meminum air Kangen. Sebelum minum
air kangen sel darah merah berkeadaan leper tidak cukup air, zat
makanan, oksigen, banyak toksik yang tidak dibuang dari proses
metabolisma. Jarak antara sel terlalu rapat dan melambatkan perjalanan
dalam saluran darah.
Selepas 6 bulan menggunakan Air Kangen
sel darah merah telah berubah kepada struktur yang sepatutnya iaitu
penuh berisi dengan air, zat makanan dan oksigen. Toksik dapat
dikeluarkan dari sel menyebabkan sel darah merah menjadi sihat. Jarak
antara sel agak renggang menyebabkan ia mudah untuk bergerak dalam
saluran darah.
Pengenalan AIR KANGEN - AIR AJAIB
Istilah ‘KANGEN’ dalam bahasa Jepun bermaksud “back to origin” ataupun kembali kepada asal. Air Kangen adalah air minum murni yang bersih dari zat-zat kimia dan memiliki pH sekitar 8.5 – 9.5 dan bersifat alkali (Alkaline). Air Kangen adalah air minum yang lazat, dibuat dari teknologi
inovatif Enagic yang dapat memproduksi Air Alkali dan Air Asid
terionisasi melalui elektrolisis. Air ini dapat digunakan untuk berbagai
tujuan, termasuk minum, memasak, kecantikan dan pembersihan. Air Kangen
juga mengandung beberapa mineral yang diperlukan tubuh seperti kalsium,
sodium, potasium dan magnesium. Air Kangen merupakan alat perubatan
(medical device), berbeza dengan kebanyakan produk filterisasi air lain
yang bererdar di pasaran.
Ciri-ciri air Kangen
1. Alkali
2. Micro Clustered (molekul-molekul mikro yang berstruktur)
Air
Kangen memiliki molekul yang kecil dengan ukuran 3-5 molekul, sedangkan
air biasa memiliki ukuran 16-20 molekul. Dengan micro clustered, Ia
memudahkan sel tubuh menyerap air, zat makanan, oksigen dan membuang
toksin dan asid keluar dari sel-sel badan. Air Kangen juga mudah di
serap oleh usus anda untuk membuang toksin. Punca pelbagai penyakit
ialah usus yang kotor. Usus yang bersih bermula dari meminum Air Kangen.
3. Kaya oksigen
Air
beroksigen mengandungi 6 molekul kecil H2O yang berkelompok membentuk
formasi heksagonal (segi enam). Struktur molekul air yang kecil ini
menyebabkan ianya mudah masuk ke dalam sel, dan seterusnya mengaktifkan
proses metabolism sel, sehingga sel dapat menghasiklan banyak tenaga.
Seterusnya melarutkan dan membuang sisa-sisa metabolism sel yang
bersifat toksin, yang akan membuat sel bergenerasi lebih cepat.
4. Anti Oksidan Tinggi
Kangen
Water memiliki ORP (Oxidation Reduction Potential) yang negatif,
ertinya memiliki antioksidan yang sangat tinggi. Ini kerana Air Kangen
mengandungi Hidrogen Aktif (anti-oksida, tinggi kandungan eletron) bagi
menstabilkan Oksigen Aktif (radikal bebas, kekurangan elektron) dalam
badan. Radikal bebas ialah punca pelbagai penyakit dan penuaan. Jika air
kangen diminum secara konsisten dalam kuantiti yang banyak ianya dapat
membuat tubuh kita awet muda.
Usus Sihat = Badan Sihat
Hiromi Shinya M.D., Ph.D.
PROFESSOR OF SURGERY
Albert Einstein, College of Medicine
Albert Einstein, College of Medicine
CHIEF OF ENDOSCOPY
Beth Israel Medical Center New York City
Beth Israel Medical Center New York City
1969
– Membantu mencipta dan menyempurnakan apa yang dipanggil pada hari ini
sebagai colonoscopy untuk membuang (polype) dalam usus besar tanpa
menggunakan pembedahan (pertama didunia); yang pada hari ini dinamakan
sebagai Teknik Shinya. Cara ini digunakan dengan meluas diseluruh dunia.
Ia mengelakkan dari barah kerana kolon polyps jika tidak dibuang akan
jadi barah.
Beliau
merawat ribuan pesakit termasuk raja-raja, ratu-ratu, presiden-presiden
Negara, billionaires dengan menggunakan air Kangen.
2005
–Mengarang buku “The Enzyme Factor”, dijual melebihi 2 juta naskah di
Jepun saja ... dimana dia mengatakan dengan tegas bahasa “Tidak ada lagi
pesakit saya akan mengalami masalah barah.” Selagi anda dan saya
mengikut diet factor enzim dan gaya hidup yang disebutkan dalam bukunya,
peratus barah akan berulang adalah 0% dan membantu meningkatkan
kesihatan.
1994
- Menjadi professor pembedahan di Albert Einstein College of Medicine
dan ketua endoscopic center of Beth Israel Hospital. Menjadi
Vice-chairman Japanese Medical Association di USA.
Usus
Therapi Air Kangen
Gaut, Urea dan Asid Urik Masalah gaut ialah kerana kandungan urea dan asid uric yang tinggi dalam darah.
Selepas
menggunakan Air Kangen selama 1 bulan, kandungan urea dan asid uric
dalam darah berkurangan dengan banyaknya. Bila diteruskan pengambilan
air kangen, semua uric asid dan uria akan hilang.
( Source : Prof. Kuwata Keijiroo, Doctor of Medicine )
Pesakit diabitis atau kencing manis ini berada dalam keadaan kritikal. Kakinya hendak dipotong oleh doktor kerana telah berlaku gangrin (sel mati). Tetapi sebelum dipotong, doktor mencuba menggunakan Air Kangen pH 8.5 – 9.5 untuk diminum dan merendam kakinya dalam air pH2.5 untuk membasmi kuman. Kuman dapat dibasmi dalam beberapa minit. Air Kangen yang diminum membantu dari dalam dengan memulihkan sel-sel dan mempercepatkan penghasilan sel-sel baru, membuang toksik dalam sel-sel, menghapuskan radikal bebas dan menjadikan cecair badan alkali. Hasilnya kakinya kembali sihat dan tidak perlu dipotong.
Di
hospital Jepun, air kangen digunakan dengan pH 2.5 untuk merawat
pelbagai masalah kulit seperti ekzima. Pesakit dinasihatkan meminum Air
Alkali Kangen dan membasuh dengan Air Asidik Kangen. Selepas 2 minggu, kulit yang bermasalah menjadi kering dan masalah ekzima hilang.
Minum air Kangen pH8.5 – 9.5 dan spray dengan air pH 5.5. Jika jerawat sudah pecah, spray dengan air pH2.5 dahulu kemudian pH5.5.
Minum Air Kangen PH 8.5 – 9.5.
Cuci luka dengan PH 2.5 untuk membunuh kuman.